Voedingstips voor een fit en energiek gevoel

Kan voeding ervoor zorgen dat je je (weer) fit en energiek voelt?

Ja, als je voor de juiste voeding kiest, gaat dat je zeker een fit en energiek gevoel geven!

Ken je dat gevoel dat je je na een maaltijd zo moe en sloom voelt? Je zult merken dat ook dat minder wordt naarmate je gezonder gaat eten. En dan komt de vraag: Maar wat is gezond eten?

De meningen over voeding zijn verdeeld. Maar als we eens terug kijken naar een paar honderd jaar geleden, toen was er in verhouding minder overgewicht dan nu, en ook de welvaartsziekten waren er toen nog niet. Wat aten die mensen toen zoal? Nou, de vrouwen zochten groenten en fruit, terwijl de mannen jaagden op vlees en vis. Natuurlijk is dit heel basaal, maar het geeft wel aan van welke voeding we het moeten hebben. Namelijk eiwitten, vezels en vetten.

Hoe zet je dit om in dagelijkse consumptie?

Om je dag te beginnen is volle yoghurt een goede start. Deze kun je aanvullen met fruit en noten naar smaak. Dat is een langdurig vullend ontbijt en het zal je energie geven door de vetten en eiwitten die langzaam verbranden. In tegenstelling tot een ontbijt met koolhydraten, die in bijvoorbeeld brood zitten en sneller verbranden.

Als lunch kun je een sneetje volkorenbrood eten met pindakaas of hartig beleg, vermijd suikers want die zullen je sneller een suikerdipje en honger geven, en dat wil je juist niet. Als aanvulling kun je een salade nemen. Die zijn er in veel verschillende soorten, dus daar ben je zomaar niet op uitgekeken.

‘s Avonds kun je groenten en vlees eten. Op de zomeravonden lekker de barbecue aan en je kunt in plaats van al het vlees wat je gewend bent eens een lekker vet stukje vis op de barbecue leggen. Dat verzadigt je ook langdurig en het bevat gezonde vetten.

Tussendoor kun je peulvruchten en noten eten dat zorgt ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zijn belangrijk voor de darmflora. Alhoewel je daar ook probiotica poeder of capsules voor kopen kunt. Wat zijn probiotica? Dat zijn capsules of poeders die zorgen voor het goed functioneren van de darmflora. Het is mooi dat er probiotica op de markt is, maar je wilt het liefst dat je lichaam door de juiste voeding zichzelf goed reguleert. Als je je lichaam goed verzorgd door een gezonde levensstijl aan te nemen met daarin goede voeding, zal je zien dat je je stukken beter voelt.