Veiliger fietsen met goede fietsaccessoires

Nederland staat bekend als een fietsland. We gaan op de fiets om naar het werk of school te gaan en om een stukje te fietsen als het mooi weer is. De fiets wordt zoveel mogelijk gebruikt, daarom is het belangrijk dat de fiets veilig is. Er zijn verschillende fietsaccessoires die belangrijk zijn om aan te schaffen en deze zullen uw veiligheid op de fiets vergroten.

 

Beter zichtbaar met fietsverlichting

Bij deelname aan het verkeer is het belangrijk dat u goed zichtbaar bent. In de avond of bij slecht zicht wordt u als fietser makkelijk over het hoofd gezien. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden voor zowel u als medeweggebruikers. Het is daarom zeer aan te raden om de fietsverlichting op uw fiets op orde te hebben. Naast goede fietsverlichting is het verstandig om uw fiets van goede reflectoren te voorzien. De reflectoren dragen ook bij dat u beter zichtbaar bent bij schemer en in het donker. De reflectoren kunnen worden bevestigd op de spaken, op de trappers en achter het zadel. Het is verstandig om meerdere plekken te voorzien van reflectoren, op deze manier bent u vanuit meerdere hoeken te zien. Met goede fietsverlichting en reflectoren bent u beter zichtbaar en daardoor zit u ook veiliger op de fiets.

 

Fietshelm als bescherming

In veel landen is het verplicht om een helm te dragen op de fiets. In Nederland is dit niet geval, ondanks dat er verschillende discussies zijn om dit wel te doen. Een fietshelm beschermt het best bij ongelukken waar niet harder dan 20 kilometer per uur gereden wordt. Bij een botsing met een auto op snelheid zal de helm dus geen optimale bescherming bieden. De fietshelm is wel ideaal voor jonge kinderen die nog niet goed kunnen fietsen. Jonge kinderen vallen regelmatig bij het op- en afstappen of omdat ze nog moeite hebben met sturen. In deze gevallen is de snelheid laag en dan biedt de fietshelm optimale bescherming tegen hoofdletsel. Het aanschaffen van een fietshelm voor uw kinderen is dus wel de moeite waard om ze de beste bescherming te geven. 

 

Meer handige fietsaccessoires

Naast goede fietsverlichting, reflectoren en een fietshelm zijn er nog meer fietsaccessoires die voor meer veiligheid in het verkeer zorgen. Hieronder vindt u meer handige fietsaccessoires voor op uw fiets:

 

  • Een fietsslot om te voorkomen dat de fiets makkelijk te stelen is. Het is onmogelijk om diefstal compleet te voorkomen, maar met een goed fietsslot maakt u het voor dieven wel lastiger. Een fietsslot is eigenlijk onmisbaar bij het stallen van uw fiets in publieke ruimtes.
  • Fietsstoeltje om uw kind veilig mee te nemen op de fiets. Het meenemen van kinderen op de fiets zorgt ervoor dat u veel mobieler bent en samen met uw kind volop kan genieten van het buiten zijn. 
  • Fietstas om spullen mee te nemen met de fiets. Een fietstas zorgt ervoor dat u veel spullen kwijt kunt, zoals boodschappen of een schooltas. Op deze manier is het niet altijd noodzakelijk om de auto te pakken als bij het boodschappen doen.