Sporten en fysiotherapie gaan hand in hand

Fysiotherapie en sportbeoefening is een combinatie waarbij je bijna niet omheen kunt. Zeker als je een fanatieke sporter bent. Sporten is heerlijk, maar – meestal – niet zonder risico.

Wanneer naar de fysiotherapeut?
Het lichaam pushen tot het uiterste. Gaan totdat je niet meer kunt, spieren trainen tot het punt dat ze branden in je lichaam zodat je voelt dat je bezig bent en maximaal rendement ervaart van je training. Heerlijk, maar hoe zit dat met het herstel? En wat als je, in al je enthousiasme, net even iets té ver bent gegaan? Een blessure of overbelasting is vaak meer schering dan inslag. Als dit gebeurt dan is het fijn als je verzekerd bent voor fysiotherapie. Want een fysiotherapeut kan jouw lichaam weer op weg helpen naar een pijnvrije sportervaring.

Fysiotherapie geneest niet
In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, kan alleen fysiotherapie je niet genezen. Wel speelt een behandeling van een fysiotherapeut een ondersteunende rol in jouw weg naar een pijn/blessure-vrij lichaam (het zgn. steun/bewegingsapparaat). Hij/zij zal naar aanleiding van een inventarisatie van jouw klachten en controle van de bijbehorende bewegingen, vertellen wat er aan de hand is en behandelplan opstellen. Meestal volgt daarna een aantal handelingen die, heel eerlijk, vrij pijnlijk kunnen zijn.

Verlichting
Waar jij de pijnlijke plekken en/of bewegingen probeert te vermijden, zal de fysiotherapeut deze juist aanpakken. Onder andere d.m.v. fricties. Bij fricties voelt het alsof de therapeut jou opzettelijk wil kwellen door constant op de meest pijnlijke plek van jouw blessure te duwen, drukken en draaien. En hoewel deze sensatie zeer vervelend kan zijn, brengt het na afloop van de behandeling vaak wel een verrassende verlichting.

Resultaat
Na deze “interventie” zal de fysiotherapeut je een aantal oefeningen geven waarbij je overbelasting van je blessure kunt voorkomen. Afhankelijk van de sport die je beoefent, of oorzaak van je blessure, kunnen deze oefeningen je helpen om de aangedane spieren te ontlasten of juist andere – gerelateerde – spieren extra te ontwikkelen zodat de blessure wordt ontzien.
Genezing (of herstel) wordt uiteindelijk bereikt door de combinatie van behandeling en het ontzien van de blessure. Je moet zelf dus een actieve bijdrage leveren in jouw genezingsproces en gezond leven.

Het uiteindelijke resultaat van deze “samenwerking” tussen jou en fysiotherapie, is een pijnvrij lichaam en advies om terugkeer van de klachten te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *