Krachttraining

Een van de meest populaire trainingen in de sportschool is de krachttraining, waarvan het doel vanzelfsprekend het verkrijgen van meer spiermassa of een grotere spierconditie is. De conditie van de spieren zorgt ervoor dat je bepaalde gewichten bijvoorbeeld voor een langere tijd in de lucht kan houden. Met meer spiermassa wordt het mogelijk om zwaardere gewichten te tillen. Des te meer je sport, des te sterker je vanzelfsprekend ook zal worden. Te veel sporten kan echter een tegenovergesteld effect hebben, omdat je spieren in dit geval niet volledig kunnen herstellen.

Tijdens een krachttraining worden de spieren gedeeltelijk aangetast, waarna de spieren uiteindelijk aan zullen groeien tijdens een rustfase na de training. Wanneer deze rustfase niet lang genoeg is, blijven de spieren verzwakt en zullen deze bij een volgende training verder worden aangetast. Dit wil je vanzelfsprekend zo goed mogelijk voorkomen!

Zorg voor voldoende rust en goede voeding

Naast het belang van voldoende rust na het uitvoeren van een krachttraining, heeft je lichaam gezonde voeding nodig om je spieren te kunnen laten herstellen. Een van de meest belangrijke voedingsstoffen voor het laten aangroeien van je spieren is eiwit, wat je onder meer in eieren en kwark vindt. Niet voor niets nemen veel sporters die regelmatig krachttrainingen uitvoeren een grote bak met kwark na afloop van een krachttraining in de sportschool. Ook kan het heel lekker zijn om de dag met een vers gekookt eitje te beginnen.

Verschillende vormen van krachttraining

Omdat je lichaam over ontzettend veel spieren beschikt is het aan te raden om krachttrainingen voor specifieke spiergroepen af te wisselen. Kies er op de ene dag bijvoorbeeld voor om je buikspieren te trainen en train een andere dag de spieren in je rug of benen. Zo kunnen de andere spiergroepen herstellen, zonder dat je stil hoeft te zitten.

Tip 1: Heb je last van je polsen? Gebruik dan een polsbrace om de druk te verminderen en je pols te beschermen.

Tip 2: draag een rugbrace ter preventie of behandeling van rugklachten.