Ken je deze superfoods al?

Superfoods zijn sinds een aantal jaren mateloos populair. Het zijn voedingsmiddelen die extra rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen. Dit kunnen zowel groente, fruit, zaden of bijvoorbeeld kruiden zijn. Wat ons betreft zijn er een paar superfoods (en superdrankjes) die je écht zou moeten kennen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Onze 7 favoriete superfoods

  1. Knoflook 

Knoflook bevat onder andere vitamine C, vitamine B6 en mangaan. Mangaan is een belangrijk mineraal die ervoor zorgt dat essentiële vitamines en mineralen worden geabsorbeerd. Daarnaast kan knoflook bijdragen aan een gezonde bloeddruk en een gunstig cholesterolgehalte. 

  1. Geelwortel

Geelwortel ken je misschien beter als kurkuma. De gezondheidsvoordelen van Kurkuma zijn eindeloos. Niet voor niets wordt het ook wel een wonderspecerij genoemd. Een van de meest bijzondere eigenschappen van geelwortel is dat het een ontstekingsremmende werking heeft. Daarnaast heeft de specerij ook beschermende effecten op je lever en kan geelwortel hart- en vaatziekten helpen voorkomen.  

  1. Zeegroenten

Zeegroenten zoals zeekraal of zeesla zijn rijk aan mineralen, waaronder jodium. Daarnaast is het een superfood voor de schildklier, de hersenen en het immuunsysteem (jodium is voor deze structuren namelijk essentieel). Ook bevatten zeegroenten calcium, eiwitten, vezels en erg veel ijzer. Wist je bijvoorbeeld dat zeewier meer ijzer bevat dan vlees? 

  1. Paddenstoelen

Vooral de shitake en de kastanjechampignon staan bekend om hun beschermende

eigenschappen. Ze ondersteunen het immuunsysteem. Daarnaast zijn paddenstoelen een belangrijke (plantaardige) eiwitbron.

  1. Gember

Weer zo’n kruid met fantastische gezondheidseigenschappen. Gember kan je maag- en darmslijmvlies beschermen en helpt bij de opname van vitaminen en mineralen. Het heeft daarnaast onder andere een positieve uitwerking op het hart.

  1. Groene thee

In groene thee zitten veel antioxidanten die ons lichaam tegen vrije radicalen beschermen. Deze vrije radicalen zorgen ervoor dat weefsels, zoals je bloedvaten en je huid, sneller verouderen. Hierdoor draagt groene thee bij aan het tegengaan van veroudering. Daarnaast verlaagt het drinken van groene thee de bloeddruk en verkleint het de kans op een beroerte. 

  1. Biologische rode wijn

Tot 1 glas per dag kan biologische rode wijn ondersteunend voor de gezondheid zijn. Deze wijn bevat namelijk onder andere salvesterolen, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Ook is rode wijn rijk aan antioxidanten, welke een gunstig effect hebben op het voorkomen van ontstekingen en hartziektes. Een niet-biologische druif bevat weinig van deze gezondheidsbevorderende stoffen en is daarnaast behandeld met pesticiden.  

Wil je meer weten over superfoods? Neem dan een kijkje op OERsterk.nu. Hier vind je allerlei informatie over gezonde voeding, slaap en meer tips voor een gezonde levensstijl.