Gezonder eten met je smartphone

Muziek, fotografie, boeken, sport: voor iedere lifestyle bestaan er handige apps. Om deze reden is een smartphone voor veel mensen in het dagelijks leven onmisbaar. Veel van deze apps zijn puur ontwikkeld voor de lol. De volgende vijf bewijzen echter dat applicaties ook zeker nuttig kunnen zijn! Ze helpen stuk voor stuk met maken van bewuste keuzes, het vinden van de juiste producten of inspireren met de lekkerste recepten. Met een gezond en passend voedingspatroon kom je niet alleen in topvorm, het draagt bij aan een positieve stemming, je huid gaat stralen en je barst van de energie. Waar wacht je nog op? Schuif je smartphone in een stevige sport armband, download een van de vele apps en je healthy lifestyle kan beginnen.

 

Gezonde keuze

Uiteraard willen we allemaal dagelijks de juiste hoeveelheid vitaminen en voedingsstoffen binnen krijgen. Het is erg moeilijk keer op keer de juiste keuzes te maken. Op iedere straathoek lonken lekkere eettentjes en de geur van versgebakken friet komt je tegemoet. De oplossing is simpel: zorg dat je altijd een gezonde snack bij je draagt -het liefst zelfgemaakt-, vermijd kant-en-klaar producten en vul minstens 75% van je wagentje met groente en fruit. Door in een handige app je dagelijkse inname bij te houden, zie je direct waar nog winst valt te behalen.

 

  1. Meten = weten

Het Voedingscentrum heeft een handige app ontwikkeld waar je gemakkelijk voeding registreert. In een dagboekje vul je de hoeveelheden en producten in, de app doet de rest. Op basis van andere gegevens, zoals je gewicht en leeftijd, wordt berekend hoe jouw ideale eetpatroon er uit ziet. Ook geven de resultaten direct aan of je voeding voldoet aan de Schijf van Vijf. Dankzij de Eetmeter heb je een persoonlijk voedingsadvies binnen handbereik!

 

  1. Kook slimmer

Een andere benadering van ‘bewust eten’ is het tegengaan van verspilling. Bijvoorbeeld in de horeca. Zo betaal je bij sommige restaurants al een vergoeding wanneer je te veel eten besteld hebt. Consumenten kunnen er echter ook wat van! Bijna 50 kilo voeding belandt er jaarlijks per inwoner rechtstreeks in de kliko. Zonde: want met heel veel restjes valt nog een heerlijke maaltijd te bereiden.

 

De Slim-koken app helpt je hierbij. Deze geeft bewaartips, originele recepten voor je left overs en helpt je met het maken van de juiste keuzes tijdens het boodschappen doen. Zo ga je niet alleen de verspilling van eten tegen, je helpt ook nog eens je eigen portemonnee! Kun je dat geld ergens anders aan uitgeven: bijvoorbeeld een leuk zelf ontworpen telefoonhoesje!

 

  1. Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Er zijn twee hele eenvoudige manieren om heel veel geld te besparen op boodschappen: vertrek nooit met een lege maag en maak een lijstje! Het dwingt je om vooraf na te denken wat je nou écht nodig hebt, en voorkomt dat je met een hoop extra spullen thuis komt. Wederom minder (geld)verspilling en beter voor het milieu. De apps denken bovendien met je mee! Zo berekent de Appie app van Albert Heijn automatisch de snelste looproute in jouw favoriete filiaal. Het is voortaan afgelopen met verfrommelde boodschappenlijstjes in je telefoonhoesje of zoeken op de bodem van je tas.

 

  1. Boodschappenmaatje

De ingrediënten van een product zijn minstens zo belangrijk als de afkomst of de voedingswaarde. De app Boodschapp biedt uitkomst voor degene die graag het volledige etiket bestuderen. Dit kan ook het geval zijn voor mensen met een allergie of speciaal dieet! Scan een artikel met de app, en je ontvangt direct alle relevante informatie over de inhoud.

 

  1. Boer’n markt

In de meeste seizoenen zijn er volop verse producten beschikbaar. Hoe leuk is het om dit zelf te halen van lokale boeren of op een gezellige markt? Zo weet je zeker dat het product vers is en zie je direct waar het vandaag komt. Met de BuitenMarkt app ontdek je waar je moet zijn voor vers geplukte aardbeien of zelf geraapte eieren. Zet je smartphone in een handige fietshouder, schakel de navigatie in en maak er een gezond middagje uit van. Zo vers als maar kan!

 

Hoe gebruik jij je smartphone voor een gezonder leven?