Afvallen met koolhydraatarme recepten

Afvallen kan op verschillende manieren, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Er zijn echter wel wegen die je sneller naar Rome brengen dan andere. Wil je afvallen dan is een calorietekort een voorwaarde. Je lichaam gaat pas zijn vetreserves verbranden op het moment dat het onvoldoende calorieën uit de voeding verkrijgt. Een manier om er voor te zorgen dat er een calorie tekort ontstaat is door te gaan fitnessen. Met het fitnessen verbrand je calorieën zodat je een calorieëntekort creëert.

Het is echter niet noodzakelijk om te gaan fitnessen of sporten als je af wilt vallen. Het gaat immers om een tekort aan calorieën. Hoe dit tekort ontstaat maakt voor je lichaam niet uit. Het gaat simpelweg vet verbranden als je onvoldoende calorieën eet. Daarom kan je ook prima afvallen door alleen maar minder te gaan eten. Wat je in de praktijk echter vaak ziet is dat mensen naast het volgen van een dieet ook gaan sporten. Hier zijn verschillende redenen voor. Door ook te gaan sporten ontstaat er een groter tekort aan calorieën. Hierdoor zal je sneller gewicht verliezen.

Sporten kan ook een middel zijn om een gezondere leefstijl op te pakken. Overgewicht is tenslotte het gevolg van een verkeerde leefstijl. Een leefstijl met te veel voeding, de verkeerde voeding of onvoldoende beweging of een combinatie van deze.

Fitness is een vrij populaire manier om af te vallen, al dan niet naast een dieet. Het is populair om een aantal redenen. 1 van deze redenen is vrij praktisch. Je kunt het altijd doen, of het nu regent, vriest of bloedheet is. De betere sportscholen hebben een airco zodat je ook tijdens een hittegolf gewoon je training kunt afwerken.

Een ander voordeel is het effect op je lichaam en de manier waarop je calorieën verbrand. Het effect op je lichaam is dat je houding zal verbeteren, je spieren zullen sterker en voller worden. Het is misschien wel leuk om straks slank te zijn maar als dit is zonder vorm dan is dit ook niet aantrekkelijk. En door het verbeteren van je houding oog je al snel slanker, slanker dan je eigenlijk bent, omdat je buikje bijvoorbeeld minder opvalt als je buikspieren strak zijn en je rechtop staat.

Een leuk effect van fitness is het afterburn-effect. Dit betekend dat je ook na de training nog calorieën blijft verbranden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, waarbij je alleen tijdens de training calorieën verbrand. Dit afterburn-effect komt omdat je lichaam calorieën nodig heeft voor het herstel aan je spieren. Dit effect houdt wel 24 uur na je training aan. En door te fitnessen zullen op den duur je spieren natuurlijk steeds sterker worden. Sterkere spieren betekend grotere spieren en dit staat gelijk aan een sneller metabolisme. Je stofwisseling is namelijk direct gekoppeld aan de hoeveelheid spiermassa die je hebt. Je verbrand wel 40kcal per dag voor iedere pond spieren die je hebt. En aangezien je spieren met een pond per maand kunnen groeien kan je in een jaar tijd je stofwisseling aanzienlijk verhogen.

Maar de grootste winst is te behalen op het gebied van voeding. Het is namelijk veel makkelijker om 500 kcal minder te eten dan om 500 kcal te verbranden. Om 500 kcal te verbranden moet je een uur lang in een stevig tempo gaan hardlopen. En om 500 kcal minder te eten hoef je alleen maar een paar dingen uit je dieet weg te laten.

Door de jaren heen zijn wetenschappers erachter gekomen dat het niet zo is dat een calorie een calorie is. Het maakt wel degelijk uit welke calorieën je laat staan. Zo ontdekte de wetenschap dat het koolhydraatarme dieet wel 2 tot 3 maal zo effectief is dan het vetarme dieet. En daar komt nog bij dat het koolhydraatarme dieet veel beter vol te houden is dan het vetarme dieet.

Het heeft allemaal te maken met het effect van koolhydraten op de bloedglucose. Als we koolhydraten eten dan gaat de bloedsuiker omhoog. Het lichaam maakt insuline aan om deze glucose uit het bloed op te kunnen nemen. En het zijn de hoge insulinewaarden die voor problemen zorgen. Als er veel insuline in het bloed is dan is dat voor de hersenen het teken om vet te gaan opslaan. Er is immers veel energie voorhanden. Insuline wordt daarom ook wel het vetopslag hormoon genoemd.

Willen we afvallen dan doen we er dus goed aan om de bloedglucose, en daarmee de insulinewaarden, laag te houden. Dit wordt bereikt met het koolhydraatarme dieet. Bij het koolhydraatarme dieet worden koolhydraatrijke voedingsmiddelen vervangen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en voor een kleiner deel voor voedingsmiddelen rijk aan eiwitten. Het klinkt in het begin een beetje eng en tegenstrijdig om meer vet te gaan eten als je wilt afvallen. Maar zodra je de resultaten begint te zien dan zal je snel aan dit idee gewend zijn.

Het vervangen van koolhydraatrijke voedingsmiddelen voor vet- en eiwitrijke voedingsmiddelen vraagt natuurlijk wel een andere bereiding van de maaltijden. Dit niet alleen bij het avondeten maar ook voor de lunch en het ontbijt. Bij de lunch en het ontbijt moeten de koolhydraatrijke boterhammen vervangen worden door iets anders. En bij het avondeten zijn we gewend om aardappel, pasta of rijst te eten. Allemaal koolhydraatbronnen die ook vervangen moeten worden door iets anders. Koolhydraatarme recepten bieden gelukkig uitkomst. Aan de hand van koolhydraatarme recepten bereid je koolhydraatarme gerechten, geschikt voor het koolhydraatarme dieet, die ook nog eens gezond zijn. Zo worden de boterhammen bijvoorbeeld vervangen door ei, avocado, soep of salades. Bij het avondeten ligt de nadruk op gezonde langzame koolhydraatbronnen die met mate gegeten kunnen worden. Denk daarbij aan quinoa, wilde rijst of zoete aardappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *